Ensikertavaeltajan muistilista

Syksyinen luonto, tuntureiden jylhät maisemat kaukana puhelinverkoista. Voisiko olla parempaa paikkaa ladata omia akkuja kiireisen elämän keskellä? Ei minustakaan

Kokosimme luokkakavereideni kanssa pienen, seitsemän hengen porukan, jonka kanssa päätimme lähteä kokemusjahtiin Karhunkierrokselle Kuusamoon. Olimme reissussa kaksi yötä ja kävelimme 52 kilometriä, mikä on noin 3/4 osa koko karhun kierroksesta. Kaikki ryhmästämme lähtivät vaeltamaan ensimmäistä kertaa.

Tässä blogipostauksessa kerron, mitä ensivaeltajan tulee ottaa huomioon matkalle lähdettäessä. Perustan listani suurimmaksi osaksi omaan kokemukseeni vaelluksella, ja osittain käytin lähteitä tietoni varmistamiseen.

REITTI

Reitti tulee suunnitella tarkoin. Suunnittelemisen voi aloittaa siitä, kuinka monta päivää reissuun on käytettävissä.  Matkustamiseen uppoaa yllättävän paljon aikaa, mikäli tunturi ei satu olemaan ihan naapurikunnassa. Oulangan kansallispuisto on ensikertalaiselle hyvä vaihtoehto; maasto on melko helppokulkuista, reitit ovat merkitty tarkasti, ja maisemat nostavat hymyn korviin, vaikka jalkapohjat olisivat rakoilla ja rinkka läpimärkä! Vaelluskohteen valinnassa auttaa luontoon.fi -sivusto.

Luonnonpuistoissa on hylättyjä retkimajoja, joissa voi nukkua yön yli. Majoja ei varata etukäteen, joten seurueella tulisi olla mukanaan ainakin yksi teltta siltä varalta, että suunniteltu yöpaikka on jo täynnä. Laadukas kolmen vuodenajan makuupussi mahdollistaa myös laavussa nukkumisen.

Vesipisteet ja juomakelpoiset lähteet on otettava reitin suunnittelussa huomioon. Keittäminen on tehokas tapa puhdistaa järvivettä, se on tosin aikaa vievää. Vesi on painava kannettava, mutta nestehukan vaara tulee ottaa tosissaan. Vuodenajasta riippumatta jokaiselle vaeltajalle vettä saisi olla varattuna kolme litraa päivää kohti, kesällä tätäkin enemmän.

Ensikertalaiselle sopiva kilometrimäärä on noin 10 kilometriä päivälle. Tahti mahdollistaa suloiset kahvitauot, ja maisemien ihailut. Maaston korkeusvaihtelut kannattaa ottaa kulkunopeuden suunnittelussa huomioon. Karhunkierroksen maasto on melko tasaista, mutta Rukaa lähestyttäessä ylitetään monta korkeaa tunturia. Näin ollen vauhti hidastuu vääjäämättä.

VARUSTEET

Rinkan koolla ja painolla on suuri merkitys matkan mukavuuden kannalta. Kaikki reissulle otettavat tavarat tulisi saada mahtumaan yhteen rinkkaan tai reppuun, jonka kantaja jaksaa itse kantaa. Painoksi suositellaan korkeintaan 1/3 osaa kantajan painosta. Tottumattomille jopa 1/4 osaa.

Säätiedotusten seurailu antaa osviittaa tulevasta säästä, mutta parhaiten reissussa selviää kun on varautunut kaikkeen. Norjalainen sääennustus -sivusto Yr pitää varmimmin paikkaansa Lapin säistä. Alimpia vaatekerroksia suosittelen ottamaan useammat mukaan, jotta helposti hikoilevan kerroksen saa vaihdettua tarpeeksi usein. Näin vältetään myös vilustumista. Sateen pitävät kuoritakit ja housut ovat suositeltavia erityisesti Suomen syksyisillä säillä, kuten myös vedenpitävät kengät. Rinkalle voi ottaa mukaan suojan, mikäli sade pääsisi yllättämään.

Taukoja ajatellen mukaan voi ottaa lepokengät, jotka ovat helppo sujauttaa jalkaan ja jossa hiertymät saavat lepoa. Itse käytin hiertymiin ensiapuna kylmiä tunturipuroja joissa uitin jalkojani aina kuin mahdollista, ja illalla ennen nukkumaan menoa annoin itselleni jalkahieronnan voltaren -kylmägeelin avulla. Seuraavana päivänä jalat tuntuivat taas levänneiltä ja matkaa pystyi jatkamaan hyvillä mielin. Suosittelen ottamaan mukaan myös villasukat.

Matkalle tulee muistaa ottaa myös muita perustarvikkeita; kynttilä ja otsalamppu valaisemaan iltoja, ensiapupakkaus ja kylmäpussi hätätilanteiden varalle. Kyypakkaus, wc-paperi ja ilmasointiteippi voivat olla korvaamattomia matkan varrella.

RAVINTO

Ruokaa kannattaa varata mukaan runsaasti. Jokaiselle reissupäivälle, sekä yhdelle extra päivälle eksymisen varalta. Kuivamuonat ovat kevyimpiä kuljettaa, ja nopeimpia valmistaa. Mukaan pitää varata ravintorikasta ruokaa, hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja silmällä pitäen. Pähkinät, näkkileivät ja proteiinipatukat ovat näppäriä välipaloja, ja pikapuuropussit helppoja aamupaloja. Suklaan tai karkin mukaan ottamista ei varmasti ole kukaan koskaan katunut. Mikä parempaa, kuin kaivaa viimeisille kilometreille suklaapatukka rinkasta, ja napostella nopeaa energiaa tunturin laella. Retkikeitin voi olla hyvä olla mukana siltä varalta, että nuotion sytyttäminen ei ole mahdollista. Tulitikut voi laittaa muovipussiin kastumisen ehkäisemiseksi. Retkikeittimen lisäksi mukaan voi ottaa esimerkiksi pakin, joka on kätevä apu sekä ruuan valmistamiseen, että sen syömiseen. Retkellä haarukka-lusikka-veitsi on kätevin kuljettaa. Puukko on apuna monessa eri tilanteessa.

TURVALLISUUS

Suosittelen mukaan otettavaksi vanhemman ajan puhelinta, jonka akku kestää lämpötilan vaihteluita ja aikaa vähän paremmin kuin nykypäivän älypuhelimet. Vanhan ajan puhelin ei välttämättä myöskään ole moksiskaan, mikäli se vahingossa molskahtaa tunturipuroon. Näin varmistamme avun saamisen hätätilanteiden varalta. Myös kompassi ja paperinen kartta ovat tärkeät pitää taskussa. Ennen matkalle lähtöä kannattaa jollekin tuttavalle kertoa reitti- ja aikataulusuunnitelmat, jotta avun saaminen on helpompaa mikäli ette palaisikaan suunnitellusti takaisin kotiin.

Kun varusteet ovat kunnossa, reitti hyvin suunniteltu ja ruokaa tarpeeksi, on vaeltaminen mukava aloittaa. Lupaan, että muutama päivä luonnon keskellä tekee ihmeitä sekä sielulle, että keholle. Optimistinen asenne, ja hyvä seura kuuluvat olennaisena osana matkaan. Sitten vain kokemuksia kohti!

Kaisa Rahkala, KAMK

lähteet: 

http://www.luontoon.fi/oulanka 

https://retkipaikka.fi/vapaa/vaelluksen-suunnittelu/ 

http://www.luontoon.fi/retkikohteet 

http://www.luontoon.fi/retkeilynabc/varusteet/rinkatjareput/pakkaaminen

#matkailu

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Kajaanin ammattikorkeakoulu

PL 52, Ketunpolku 1 
87101 KAJAANI 
Tel. +358 8 618 991 
kajaanin.amk@kamk.fi