ExeGaming – Liikettä koko perheelle

Myötätuulen liikkuvaa lauantai liikuttaa niin lapsia, kuin myös heidän vanhempiaan. Tähän löytyy monta syytä, joista muutamat, kuten yhteinen tekeminen, uuden kokeminen ja liikunnan antama ilo yhdistyvät ExeGamingin maailmassa. Ja syystäkin! ExeGaming on mielenkiintoinen kokemus niin aloittelijalle, kuin konkarillekin, sillä haastetta peleihin saa lisää taitojen karttuessa. Pelivalikoimakin kutkuttaa, sillä tarjontaa KAMK:lta löytyy.

dav

Oli ilo seurata lasten ja aikuisten yhteistä tekemistä erilaisten pelien parissa, mitkä toivat hien ja hymyn pintaan. Pelien teemat vaihtelivat joogamaisesta ’’Shadow Masterista’’ ’’Space Shooterin’’ kaltaiseen avaruusseikkailuun ja perinteisempään jalkapalloon. Liikkuvaan lauantaihin kuului tietysti perinteisempiäkin lajeja, kuten pallopelit ja temppu- ja tasapainoradat liikuntasalissa, mutta ei pidä ajatella ExeGamingia niiden kilpailijana vaan pikemminkin niiden tukijana.

Tukea muuhun liikuntaan tulee ExeGamingin pelien monipuolisuudesta, mistä aikaisemminkin mainitsin. Tämä monipuolisuus näkyy siinä, kuinka monella tavalla kehoa voi haastaa ExeGamingin peleissä: Ensinnäkin, koordinaatio joutuu koetukselle, kun oppiminen tapahtuu vain visuaalisesti, ellei joku toinen ohjaa vieressä, ihmisethän oppivat liikkumaan eri tavalla, kuten esimerkiksi toiset näkemällä ja toiset taas tekemällä. Näyttö myös antaa suoraan palautetta toimmnasta mallilla: jos liike on oikein, haluttuja asioita tapahtuu ruudulla. Pelit haastavat myös tasapainoa ja kehonhallintaa mm. Shadow mastersissa, jossa liikkuja pitää yllä staattisia, tasapainoa haastavia asentoja kerrryttäen pisteitä. Pelit siis ohjaavat sinua kuormittamaan itseäsi enemmän ja haastavammin.

dav

ExeGamingissa on paljon potentiaalia, niin lapsille, kuin vanhemmallekin sukupolvelle ja uskon, että se odottaa vielä läpimurtoaan, mikä tapahtunee lähitulevaisuudessa. Yhä enenevissä määrin kasvavan digitalisaation tiimoilta lieneekin kehittynyt ilmiö, jossa ihmisten on nykyään yhä helpompi omaksua tietoa ruudulta. Oli kyseessä sitten älypuhelin, TV tai ExeGamingin iWall, yksi tekijä EG:n kaltaisten pelien omaksumisesta lienee kiinni tottumisesta älylaitteiden käyttöön. Digitalisaation koskettaessa meitä kaikkia tietyissä määrin, olisi melko luonnollinen tapahtumaketju, että ExeGaming yleistynee liikunnan parissa. Ei vielä hetkeen välttämättä harrastuksena, mutta se voi toimia, vaikkapa alkulämmittelynä, loppuverryttelynä tai pienten ja aktiivisen liikunnan lisäämistä tarvitseville. Tämän mahdollistaa, että siinä on haastetta monelle eri tasoiselle liikkujalle.

19.01.2019 – Ville-Mikko Kinnunen

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Kajaanin ammattikorkeakoulu

PL 52, Ketunpolku 1 
87101 KAJAANI 
Tel. +358 8 618 991 
kajaanin.amk@kamk.fi