EXERGAMING  

 EXERGAMING  

Liikunta vaikuttaa niin fyysiseen kuin psyykkiseenkin terveyteen ja se on edullisin keino parantaa sekä ehkäistä sairauksia. Liikunta kohentaa mielialaa, parantaa unenlaatua sekä lievittää stressiä. Monille ihmisille liikunnan aloittaminen ja liikunnan ylläpitäminen tuottavat kuitenkin hankaluuksia. Mitä mieltä olisit, jos liikunta ei tuntuisikaan niin hankalalta aloittaa, vaan se tulisi kaupan päälle pelaamalla erilaisia digitaalisia pelejä?

Exergaming (exercise + gaming) on virtuaalista pelaamista. Siinä oman pelin tulokseen vaikuttaa kuinka aktiivinen itse olet fyysisesti pelin aikana. Pelejä on erilaisia ja niissä voidaan kehittää voimaa, liikkuvuutta sekä tasapainoa. Motoriset taidot sekä kehonhallinta vaikuttavat omaan pelitulokseen kuten missä tahansa muussakin urheilulajissa.

Kajaanin Ammattikorkeakoulun Taito2 -rakennuksessa sijaitseva Älysali on tällä hetkellä ainoa laatuaan Suomessa. Älysalista vastaa kajaanilainen CSE Entertainment Oy, joka toimii virtuaalisten tuotteiden kehittäjänä. Älysalissa on tällä hetkellä käytössä Trixter VR –pyöräilysimulaatiopeli, 4Active -peli, Immersive Wall ja Athene –simulaatiomatto.

Trixer Vr – pyörällä pysyt haastamaan joko itsesi tai ystäväsi, joka polkee toisella pyörällä. Valittavana on näytöltä erilaisia ympäristöjä sekä maastoja pyöräilylle. 4Active:ssa on neljä mattoa sekä neljä näyttöä, jossa kukin pelaaja valitsee itselleen oman maton ja näytön. Pelissä tarkoituksena on liikuttaa jalkoja mahdollisimman nopeasti matolla parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Valittavana on jalkapalloa sekä kaverin tiputtamista altaaseen.

Immersive Wall, toiselta nimeltään iWall on monipeli, jonka tarkoituksena on liikkua kehonliikkeitä käyttäen. Tätä pelaamalla saat kehitettyä omaa kehonhallintaasi, liikkuvuutta sekä nostettua sykettä. Vaihtoehtoina voit pelata myös Shadow Master –peliä, jossa toistat liikkeitä ruudulta näkyvän henkilön tavoin. Ole myös valmis hyppimään ja juoksemaan henkesi edestä, sillä uusin Parkour –peli nostattaa jokaisen liikkujan sykkeen.

Oma mielipiteeni on, että exergaming tulee kasvamaan entisestään tulevaisuudessa, teknologian kehittyessä vieläkin parempaan suuntaan. Tämä laji sopii erityisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita teknologian ja liikunnan yhdistämisestä.


– Noora K

Lähteet:

http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikunnan_vaikutukset

https://www.kamk.fi/loader.aspx?id=83a4e754-372f-4697-b812-cf1a02d773de

http://www.jckajaani.fi/vierailu-kamkn-alysalilla-11-4-2017/

https://cse.fitness/en/home/

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Kajaanin ammattikorkeakoulu

PL 52, Ketunpolku 1 
87101 KAJAANI 
Tel. +358 8 618 991 
kajaanin.amk@kamk.fi