Exergaming – liikunnan riemua ja pelaamista

Exergaming tulee sanoista ”exercise ” ja ” gaming ”. Exergaming on siis hyötypelaamista, joka yhdistää liikunnan ja pelaamisen. Peleissä yhdistyvät myös monipuolisuus, motivoiva ympäristö, palkitsevuus ja sosiaalisuus. Pelit nostavat helposti sykettä, kehittävät hapenottokykyä, lihaskuntoa ja kehonhallintaa. Lisäksi pelaaminen kehittää myös kognitiivisia taitoja ja virkistää mieltä. Tässä siis monta hyvää syytä tulla kokeilemaan! (CSE Fitness)

Kajaanin ammattikorkeakoulun älysalista löydät monipuoliset liikuntapelit ja olet tervetullut kokeilemaan pelejä ohjaajan avustuksella joka lauantai Liikkuva lauantai- tapahtumassa. Liikkuva lauantai pyörii vielä tämän kevään ajan 4.5. asti (pois lukien 13.- ja 20.4) ja tapahtuma järjestetään kello 10-13. Tapahtuma on maksuton ja kaiken ikäiset ovat tervetulleita.

Seuraavaksi esittelen, mitä kaikkea älysalistamme löytyy:

Trixter VR -pyöräilysimulaatiopeli

Tämä peli yhdistää kuntopyöräilyn ja pelaamisen erilaisissa maastoissa. Voit polkea yksin tai haastaa kaverisi kilpailemaan monipuolisilla radoilla. Pelaa aikaa vastaan, kerää timantteja tai seikkaile ja polje vapaasti omaa tahtiasi!

4Active -peli

Tässä pelissä on 4 mattoa ja 4 näyttöä. Peli toimii tanssimaton idealla, liikkuminen tapahtuu jalkoja liikuttamalla ruudukossa. Pelin tarkoitus on pyrkiä lasten kognitiiviseen ja fyysiseen aktivaatioon, mutta nostaa sykettä myös aikuisilta. Kokeile vaikkapa haastaa kaverisi jalkapallopelissä!

Immersive Wall

Immersive Wall, tunnetummin iWall on monipuolinen peli, jossa pelaaja liikkuu kehon liikkeiden tai esimerkiksi juoksun avulla pelissä. Seinälle heijastetulta suurelta näytöltä näet peliympäristöt, joissa liikut. Pelejä löytyy laidasta laitaan, kevyestä kehonhallinnasta hikitreeniin parkourin parissa. Kokeile joko yksin tai haasta koko perhe koukuttavissa peleissä! (JCI Kajaani)

Liikkuva lauantai- tapahtumassa käytössäsi on älysalin lisäksi koulun liikuntasali, jossa voit myös liikkua vapaasti ja pelailla eri pelejä.

Kehonhallintaa Shadow Master- pelissä


Nykypäivänä liikkuminen ei ole itsestäänselvyys. Teknologia taas on nykyisin hyvin suuressa roolissa etenkin lasten ja nuorten keskuudessa. Exergamingin avulla voitaisiin tulevaisuudessa pyrkiä lisäämään lasten ja nuorten liikunnan määrää ja saada heille mieluisa muoto liikkua. Ehkäpä osan ruutuajasta voisi käyttää samalla myös liikkuen.

Uskon Kajaanin ammattikorkeakoulun kaltaisten älysalien lisääntyvän myös muualla Suomessa lähitulevaisuudessa. Exergamingiä voitaisiin kehittää myös esimerkiksi opetustilanteisiin, iWall:in avulla voitaisiin opiskella hauskalla tavalla vaikkapa matematiikkaa tai kieliä samalla liikkuen. Pelejä voitaisiin käyttää myös ikäihmisten virikkeenä ja toimintakyvyn tukena.

Johanna Lukkarinen, ALK18S

Lähteet:

  1. CSE Fitness, https://iwall.fitness/exergaming-suomi

  2. JCI Kajaani, http://www.jckajaani.fi/vierailu-kamkn-alysalilla-11-4-2017/

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Kajaanin ammattikorkeakoulu

PL 52, Ketunpolku 1 
87101 KAJAANI 
Tel. +358 8 618 991 
kajaanin.amk@kamk.fi