Jaksamista arkeen

Yleistä jaksamista arjessa pystyy lisäämään pienillä teoilla, jotka edistävät työkykyä, yleisen virkeyden ja olotilan pysymistä skarppina päivän menoissa sekä tietenkin hyvinvointia. Tässä vinkkejä jaksamisen lisäämiseen arjessa!

  1. Nuku! Unen merkitys hyvinvointiin on todella tärkeä, sillä unen avulla elimistö palautuu rasituksesta ja väsymyksestä, sekä uni tasapainottaa hermoston toimintaa. Riittävällä unella vastustuskyky pysyy vahvana sekä mieliala hyvänä. Työikäinen tarvitsee keskimäärin 7-9 h unta yössä, vaikkakin jokaisella on oma yksilöllinen unentarve. Kun nukut tarpeeksi, jaksat paljon paremmin suoriutua päivän tehtävistä ja olet paljon pirteämpi. Nukahtamista voi helpottaa viileä, pimeä makuuhuone, jolloin myös unenlaatu saattaa parantua. Myös rauhallinen kävelylenkki raikkaassa ulkoilmassa alkuillasta saattaa helpottaa nukahtamista. Vältä myös kofeiinipitoisia juomia sekä ruutuaikaa illalla.

  2. Rytmit Säännöllinen elämänrytmi ja rutiinit tuovat arkeen selkeyttä ja turvallisuutta. Jokaisella on se oma rytmi sekä rutiinit, esimerkiksi jokapäiväinen aamukahvi omassa rauhassa nautittuna on mukava aloitus päivälle. Mieti, mitkä rutiinit tuovat sinulle hyvää mieltä ja sitä turvallisuuden tunnetta arjessa, ja nauti niistä. Rutiineista ei pidä kuitenkaan ahdistua liikaa, koska rytmeistä ja säännöllisyydestä jokainen lipsuu joskus pakostakin.

  3. Syö säännöllisesti, jotta pysyt virkeänä Hyvälaatuinen ja oikeinrytmitetty ravinto edistää hyvinvointia ja yleistä jaksamista. Ravinnon tulisi olla monipuolista, värikästä ja se tulisi sisältää riittävästi jokaisesta ravintoaineryhmästä (hyvänlaatuisia hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja). Kun rytmität ruokailusi niin, että syöt säännöllisin väliajoin, saat energiaa tasaisesti koko päivän ajan ja verensokerisi pysyy tasaisena, jonka myötä pysyt virkeänä (päivän ruokailuina esimerkiksi aamupala, lounas ja päivällinen, sekä lisänä 1–2 välipalaa tarvittaessa).

  4. Liiku  Monipuolisen ja säännöllisen liikunnan avulla voidaan edistää toimintakykyä ja terveyttä. Kun liikut päivittäin omalla, mielekkäällä tavallasi, olet pirteämpi ja edistät hyvinvointiasi ja yleistä jaksamistasi. Liikunnan myötä vireystilasi, keskittymiskykysi sekä stressinsietosi paranee ja myös unenlaatusi paranee. Kun löydät oman tapasi liikkua, pystyt nauttimaan liikunnan ilosta sekä parannat jaksamistasi ja terveyttäsi. Liikkuessasi on helppoa myös unohtaa hetkeksi mielessä pyörivät asiat, ja monesti liikunnan jälkeen mieli on kirkkaampi ja mieliala iloisempi. Joten nauti siis liikunnan ilosta ja sen tuomista hyvistä vaikutuksista!

  5. Harrasta, tee sitä mistä nautit Vapaa-ajalla kannattaa harrastaa jotain, mistä itse tykkää ja nauttii. Harrastukset tuovat tasapainoa esimerkiksi työelämään, ja niiden kautta pystyt myös toteuttamaan itseäsi ja unohtamaan muut mielessä pyörivät asiat hetkeksi. Harrastuksien myötä pääset käyttämään omia taitojasi ja lahjakkuuksia, mikä tuo arkeen mielekkyyttä ja palauttaa mieltä ja kehoa arjen tuomista rasituksista. Harrastukset tuovat elämään myös rytmiä ja vaihtelua. Tee siis juuri sitä, mikä on sinun juttusi!

  6. Sauno!   Jos vain tykkäät saunomisesta, niin muista nauttia saunan löylyistä arjen kiireiden keskellä! Saunominen rentouttaa koko kehoa ja poistaa kuona-aineita kehosta. Saunassa saat hetken joko vain itsellesi, tai sitten voit nauttia saunahetkestä ja hyvästä seurasta kavereiden kanssa. Saunan jälkeen olet varmasti rentoutuneempi ja mielesi on parempi.

Tässä muutama vinkki arjen jaksamisen lisäämiseksi, kokeile ihmeessä ja muista nauttia arjen pienistä iloista!

– Sohvi Ollila

Lähteet: http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/vapaa-aika-virkist%C3%A4%C3%A4

http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/millainen-ruoka-hyv%C3%A4ksi

http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/liikunta-kehon-kuunteleminen

http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/unen-merkitys

http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikunnan_vaikutukset

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/09/miten-paljon-ihmisen-missakin-iassa-pitaisi-nukkua-katso-taulukosta

http://www.terve.fi/hyvinvointi/78678-nain-saunominen-edistaa-terveytta

https://www.evira.fi/globalassets/vrn/pdf/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.3_es-1.pdf

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Kajaanin ammattikorkeakoulu

PL 52, Ketunpolku 1 
87101 KAJAANI 
Tel. +358 8 618 991 
kajaanin.amk@kamk.fi