Liikunnanohjaajaopiskelija-Irinan tarina


Miten päädyin opiskelemaan liikunta-alaa?Hei, olen Irina, toisen vuoden

liikunnanohjaajaopiskelija ja kotoisin Tampereelta.

Liikuntaan sain kipinän jo ala-astevuosina, kun harrastin aktiivisesti voimistelua. Yläasteella ja lukiossa jazztanssi ja aerobic olivat lajejani ja opetinkin niitä nuoruusvuosinani. Liikunta-ala oli jo tuolloin haaveammattini. Niin myös kävi, että haaveeksi sen luulin jäävänkin. Sydänvikani esti tuolloin lääkäreiden mielestä opiskelun liikunnalla. Olisinpa tiennyt silloin paremmin...Aikuisiällä vika sitten korjattiin, eikä esteitä enää ollut:)

Elämä vei lukion jälkeen opiskelemaan merkonomiksi. Nuo opinnot eivät olleet niin mieluisat silloin, mutta osoittautuivat myöhemmin tarpeellisiksi ja siksi kaupallinen koulutus oli hyvä valinta. Oltuani joitain vuosia työelämässä ja lasteni synnyttyä opiskelin hiusmuotoilijaksi ja perustin oman kampaamoalan yrityksen. Erittäin hyvä opintojen yhdistelmä siis. Yrittäjänä ollessani opiskelin myös sisustusalaa ja perustinkin maahantuonti- ja sisustusliikkeen ystäväni kanssa.


Seuraavat opinnot olivat kauan haaveilemani joogaohjaajaopinnot. Tämä on koulutusteni osalta merkkipaalu, sillä se ikään kuin toi minut uudelleen nuoruuden toiveisiin tehdä jotain liikunnan parissa. Ja nyt, tänä päivänä olen vihdoin opiskelemassa liikunnanohjaajaksi Kajaanin Ammattikorkeakoulussa!


Parasta mitä olen ikinä opiskellut!


Mitä olen oppinut?

Puolitoista vuotta opintoja on nyt takana. Osaamiseni on kehittynyt monella osa-alueella.

Tärkeimpänä pidän anatomian, fysiologian ja kuormitusfysiologian tietojen karttumista sekä valmennustaitojen kehittymistä. Olen päässyt hyödyntämään näitä tietoja muun muassa VRUA urheiluakatemialaisten valmennuksia tehdessä.

Orientoivassa harjoittelussa Varalan Urheiluopistolla sain varmuutta lasten ja nuorten liikunnan ohjaamiseen sekä harjaannuin suunnittelemaan ja toteuttamaan leirikokonaisuuksia. Aikuisopiskelijana on ollut ilahduttavaa huomata oppivansa uutta ja saada kehittää osaamistaan. Minulla on laaja käsitys alasta, osaan suunnitella ja toteuttaa erilaisia liikuntatapahtumia ja minulla on näkemys kuinka alaa voisi kehittää. Olen päässyt myös verkostoitumaan alalla.

Liikunnanohjaajakoulutuksen aikana olen saanut lisäoppia luovaan työskentelyyn ja toteuttanut rohkeasti itseäni. Olemme myös tehneet opintojen aikana paljon ryhmätöitä, mikä on ollut piristävää, sillä olen työurallani tehnyt enimmäkseen itsenäistä työtä. Ryhmätyöt ovat usein kuin aivoriihiä, joissa ideointi ja innovatiivisuustaidot kehittyvät. Olen aina tarkastellut asioita kriittisesti ja pohtien eri kannoilta, mutta opintojen aikana olen

tullut tästäkin asiasta enemmän tietoiseksi omien ajatusteni suhteen. Ongelmanratkaisukykyä olen kehittänyt elämäni aikana monissa työtehtävissä, mutta nyt opintojeni aikana olen entisestään vahvistanut tätä osa-aluetta ja tullut varmemmaksi päätöksissäni.

Tiedon hankinnassa olen kehittynyt, mikä on ollut hienoa huomata. Osaan nyt paremmin arvioida tietoa ja etsiä sitä luotettavista lähteistä. Tiedon jakaminen yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa on ollut hienoa. Vuorovaikutustaitoni on aina ollut vahvuuteni, mutta olen toki oppinut paljon nuoremmilta opiskelijakollegoiltani. Eettisyys ja empaattisuus ovat minussa jotenkin sisäsyntyisiä ja olen aina pystynyt tulemaan toimeen kaikkien ihmisten kanssa, joten opiskeluaikani ei ole merkittävästi vaikuttanut sen kehittymiseen.

Vastuuta olen aina osannut ottaa ryhmässä, mutta opiskeluaikanani tämä on ehkä korostunut ja huolehdin mielelläni että ryhmä toimii yhteen ja saa valmista aikaan. Tieto- ja viestintätekniikan osaamiseni on kehittynyt melko paljon, ehkä jopa erityisen paljon ja korona-aika on kiihdyttänyt pakkoa oppia nopeasti. Osaan nyt käyttää taitojani tehokkaammin oppimisessa ja työskentelyssä. Opintojen myötä uskon enemmän osaamiseeni, kykyihini ja vahvuuksiini.


JUMPPAKAMU.FI : Minulla oli hieno mahdollisuus tehdä joogavideoita jumppakamu.fi:n sivuille ja oppia videoiden suunnittelua ja toteuttamista.

Sain tästä projektista paljon hyödyllistä tietoa ja osaamista tulevaan työhöni liikunnan parissa.


Tähtihetkeni opinnoissa

Opintojeni ehdoton tähtihetki kesti koko kesän 2020 tehdessäni orientoivaa harjoittelua Varalan Urheiluopistolla, sillä niin hauskaa minulla oli! Kiitos siitä kuuluu myös huipputiimillemme!

Jos tuolta ajalta pitää nostaa jokin erityinen hetki, niin se on ikimuistoinen kirkkovenesoutu erään lasten liikuntaleirin päätteeksi. Vettä satoi kaatamalla, tuuli oli kova ja aallot melkoiset. Reitti Pyhäjärvellä Varalan rannasta Viikinsaareen ja takaisin osoittautui melkoiseksi seikkailuksi. Saimme soutaa ihan tosissamme ja kastuimme läpimäriksi. Osa lapsista meinasi väsähtää soutamiseen mutta lopulta kaikki meni hienosti. Takaisin päästyämme lapsia odottivat sauna ja ruokailu. Retki jäi lasten mieleen parhaana juttuna koko leirillä :) Niin minunkin!

Toinen mieltä lämmittävä kokemus oli metsäjoogan ohjaaminen mielenterveyskuntoutujille menneenä syksynä yhdessä kahden opiskelutoverin kanssa. Ohjaus osui vahvasti sydämeen ja mieleen. Tunsin tekeväni jotain todella tärkeää ja arvokasta. Huippuhetki ehdottomasti!