top of page

Liikunnanohjaajaopiskelija-Jeren tarinaAlppihiihdon ohjaajaksi, jalkapallo-ohjaajaksi ja pesisvalmentajaksi jo opintojen aikana

Kolmannen vuoden liikunnanohjaajaopiskelija Jere Knaapila opiskelee, toimii pesäpallovalmentajana, ohjaa jalkapallotreenejä, ja hiihtolomasta lähtien työskentelee myös alppihiihdon ohjaajana Vuokatin hiihtokoululla. “Opiskelun ja töiden yhdistäminen on tuntunut välillä raskaalta, mutta samalla olen löytänyt valmentamisesta ja ohjaamisesta oman juttuni, josta nautin”, hän kertoo. Liikunnanohjaajaopiskelija antaakin KAMKille kiitosta hyvästä valinnaisten opintojen valikoimasta, johon myös alppihiihdon ohjaajakurssi kuuluu. Jere Knaapila muutti Kajaaniin opintojen perässä Kouvolasta syksyllä 2018, ja kuvailee, että Kajaanissa on hyvät liikuntamahdollisuudet ja kaikki on lähellä, kompaktissa paketissa.


Alppihiihdon ohjaajakurssilta töihin hiihtokoululle

Jere Knaapila suoritti vuoden 2021 alussa alppihiihdon ohjaajakurssin, jonka KAMK toteuttaa yhteistyössä Suomen Hiihdonopettajat ry:n kanssa. Kurssi järjestettiin kahtena viikonloppuna Vuokatissa, ja kurssin suoritettuaan hän sai kuulla, että Vuokatin hiihtokoulu etsi ohjaajia talven sesonkiviikoille. Tuore kurssilainen päätti toimia, otti yhteyttä hiihtokouluun, ja sai töitä. “Olen iloinen, että uskalsin lähteä töihin heti kurssin jälkeen ja viedä opitut taidot suoraan käytäntöön”, Knaapila tarkentaa. Ohjaaminen oli hänelle tuttua jo ennestään, mutta erityisesti laskettelurinteiden erilainen ohjausympäristö, ja laskettelu itsessään houkuttelivat hänet mukaan hiihtokoulun toimintaan.

Jere Knaapila toimii tällä hetkellä freelancer-ohjaajana, mikä tarkoittaa, että hän päivystää hiihtokoululla ja lähtee ohjaamaan tunteja kysynnän mukaan. Osa tunneista varataan myös etukäteen. Ohjaustyöhön kuuluu sekä pienryhmien että yksityistuntien ohjaamista. “Pienryhmien oppilaat ovat useimmiten alle 10-vuotiaita aloittelijoita ja yksityistuntien oppilaat aloittelevia tai taitojaan kertaavia lapsia ja aikuisia”, tuore ohjaaja kertoo. Työt hiihtokoulussa jatkuvat edelleen tilanteen mukaan sekä ainakin pääsiäisen sesonkina. “Hiihtolomaviikosta jäi hyvät fiilikset, ja aion ehdottomasti jatkaa”, hän kertoo empimättä.


Pesäpallon valmentamista ja jalkapallon ohjaamista opintojen ohessa

Pesäpallon pariin Jere Knaapila löysi jo opintojen ensimmäisenä vuonna opiskelijatutorin kautta. “Innostuin pesiksestä, ja lähdin Kajaanin pallokerhossa työskennelleen tutorin houkuttelemana mukaan toimintaan”, hän tarkentaa. Aluksi Knaapila toimi kesän apuohjaajana, jonka jälkeen hän siirtyi valmentamaan silloin alle 11-vuotiaiden poikien joukkuetta. Opintojen toisena syksynä hän kävi vaihdossa Sloveniassa, jonka jälkeen työt jatkuivat tutun joukkueen kanssa sekä korttelipesis -lähiliikuntapalvelun parissa operatiivisena vastaavana sekä korttelipesis-pelipäivien tapahtumavastaavana.

Jalkapallo oli Knaapilalle tuttu laji jo entuudestaan, ja jalkapallo-ohjaajaksi hän päätyi syksyllä 2020 valmennusopinnoissa tehdyn hankkeen kautta, jossa tehtiin yhteistyötä paikallisten seurojen kanssa. Kajaanin Haka tarvitsi ohjaajaa nappulaliigaan, ja Knaapila lähti mukaan toimintaan. Tällä hetkellä Knaapila ohjaa pesäpalloa tai jalkapalloa jokaisena arkipäivänä. Pelikaudella työnkuvaan kuuluvat myös mielekkäät pelireissut pesäpallon parissa. Ahkera liikunnanohjaajaopiskelija on luonut työelämäkontaktinsa opintojen kautta ja työllistynyt jo ensimmäisestä vuodesta lähtien. Hän mainitseekin työelämäyhteistyön KAMKin vahvuudeksi. “KAMKilla on todella hyvät yhteistyökumppanit paikallisista toimijoista”.


Valmennustyö houkuttelee myös valmistumisen jälkeen

Knaapila on ehdottomasti löytänyt oman juttunsa lasten ja nuorten valmentamisesta, ja uskoo jatkavansa valmennuksen parissa myös valmistumisen jälkeen. “Ensi kesä jatkuu pesiksen parissa, ja syksyllä on luvassa vielä viimeinen työharjoitteluni. Sen jälkeen toivoisin voivani yhdistää työt sekä Vuokatin hiihtokoululla että pesiksen ja fudiksen parissa”, Jere Knaapila summaa.


Kuva: Jere Knaapila

Teksti: Jenni Humalajoki, ALK18s

bottom of page