Mitä hyötyä Exergamingistä?

Exergaming on uusi tapa lisätä liikuntaa elämään ja tuoda vaihtelua harjoitteluun. Liikeradat monipuolistuvat ja kognitiiviset taidot kehittyvät. Reaktiokykyä, motoriikkaa ja tasapainoa. Tämän digitaalisen liikuntamuodon vahvuutena on huvin ja hyödyn yhdistäminen.

Hyvä esimerkki toimivasta digitaalisesta liikuntamuodosta on iWall. iWallissa seinälle heijastetaan suuri ruutu, joka tunnistaa liikkeen liiketunnistimen avulla. iWallia voi pelata yksin tai kaverin kanssa. Pelejä on paljon erilaisia, ja pelin valinnalla pystyy vaikuttamaan sen haastavuustasoon. Toisessa pelissä tarvitaan hyvää hapenottokykyä, kun taas toisessa liikkuminen voi olla staattisempaa. iWallin kehitystä jatketaan parhaillaan, ja tavoitteena olisi monipuolistaa pelitarjontaa sekä kehitettävien fyysisten ominaisuuksien kirjoa.

Digitaaliset liikuntamuodot saattavat olla vähän liikkuvalle ihmiselle hyvä tapa lähestyä liikuntaa. Pelatessa liikkuu huomaamattaan, eikä sitä välttämättä edes ajattele liikuntana. Treenivaatteetkaan eivät ole pakolliset tässä liikuntamuodossa. Useimmat digitaaliset liikuntapelit soveltuvat myös pelattavaksi esimerkiksi pyörätuolista käsin. Kuntoutuskeskuksissakin hyödynnetään esimerkiksi iWallia. Digitaalisia liikuntapelejä myös pelataan useammin kaverin kanssa kuin yksin, joten pelaaminen tekee hyvää myös sosiaaliselle hyvinvoinnille. “iWallin ympärillä on koettu ihan uudenlaisia, positiivisia ja sosiaalisia tilanteita”, kehui Samuli Salonen, Isoniitun koulun rehtori.

Oma henkilökohtainen Exergamingin suosikkimme on Parkour Extreme iWallilla. Tässä kyseisessä pelissä tulee aina oikeasti hiki, liikkeet tulee suorittaa kunnolla, ja joka kerta löytyy uusia, jännittäviä reittejä maaliin päin edetessä. Parkour Extremessä saa hyppiä, juosta, kyyristyä, kurotella ja vaikka mitä muuta hauskaa! Kaverin kanssa nopeuskisan ottaminenkin on hauskaa, mutta ei välttämätöntä.

Tule sinäkin kokemaan Exergamingin ihmeellinen maailma! Maksutonta, kaikille avointa liikuntaa tarjolla Kajaanin ammattikorkeakoulun Taito 2 rakennuksessa, Älysalissa lauantaisin 17.3.-26.5. (poikkeukset: suljettu 31.3., 21.4. ja 12.5.).

– Inka & Maria ALK17S

Lähteet:

https://kirjasto.jyu.fi/kauppa/tuotteet/exergaming-usage

https://iwall.fitness/hanki-iwall

https://pixabay.com/fi/

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Kajaanin ammattikorkeakoulu

PL 52, Ketunpolku 1 
87101 KAJAANI 
Tel. +358 8 618 991 
kajaanin.amk@kamk.fi