Oppimiskokemukseni harjoittelussa


Vastuualueenani harjoittelussa oli Lasten ja Nuorten Liikunta. Tällä vastuualueella sain ottaa enemmän vastuuta lasten kerhojen, tapahtumien järjestämisessä, suunnittelussa ja ohjaamisessa. Lasten ja nuorten liikuntaan liittyen suunnittelimme myös kahta lasten tapahtumaa muiden työtehtävien ohella. Näistä sain hyvää kokemusta, sillä en ole aiemmin ollut mukana tällaisten tapahtumien järjestämisessä. Markkinointi oli myös yksi iso osa-alue harjoittelussamme Myötätuulessa. Loimme Myötätuulelle ihan oman blogin, jonka tekemiseen käytimme paljon aikaa! Päivitimme ahkerasti myös muuta Somea. Tämä oli mukavaa erilaista puuhaa muiden työtehtävien ohelle

Sain harjoittelusta paljon kokemusta eri ryhmien ohjaamisesta ja pääsin kokeilemaan uusiakin juttuja! Esimerkiksi allasjumpan ohjaaminen oli itselleni aivan uutta, enkä ollut itse edes koskaan käynyt allasjumpassa, saatika ohjannut sellaista. Sain kuitenkin Sannalta ja harjoittelukavereilta hyvää perehdytystä aiheeseen. Allasjumpan ohjaaminen oli yllättävän mukavaa, vaikka kokemusta tällaisesta ohjaamisesta ei ollutkaan.  Aiemmin ajattelin, etten tulisi ohjaamaan allasjumppaa tämän jälkeen, mutta innostuin ohjaamisesta niin, että haluan ohjata sitä tulevaisuudessakin. Allasjumppaa oli mukavaa ohjata, kun pystyin itse fiilistelemään ohjatessani ja asiakkaat saivat jumpata mukana omien kykyjensä mukaan, mutta silti tehokkaasti.

Muiden seniorijumppien ohjaamisesta tuli Myötätuulessa paljon kokemusta, ja nämä ovat opettaneet paljon. Näistä olen saanut paljon kokemusta siitä, kuinka eri tilanteissa voi soveltaa eri liikkeitä ja jumppia niin, että ne käyvät kaikille osallistujille. Sain kokemusta siitä, kun ohjaustilanteessa tulee vastaan ongelmia ja esimerkiksi asiakkaiden liikuntarajoitteita, joihin ei ollut ohjaajana valmistautunut. Näihin tilanteisiin täytyy osata reagoida sopivalla tavalla, ja näistä kokemuksista opin paljon tulevaisuudenkin kannalta. Näitä tilanteita ei siis pidä pelätä.

Hiit – ohjaus oli hieman erilainen, kuin monet muut hajottelun ohjaukset, sillä ryhmä koostui opiskelijoista ja oli intensiteetti kova. Hiitin ohjaus on mukavaa ja erilaista, ja oli kivaa kun sai tehdä itse täysillä mukana ja tsempata asiakkaita täysillä ja siinä samassa sai itsekin kunnon treenin! Myös lapsiryhmlien ohjaamisesta tuli harjoittelun aikana kokemusta. Joka kerran jälkeen huomasi, että oli kehittynyt ohjaajana ja osasi paremmin toimia lasten kanssa.

Harjoittelun aikana kaikki teoriassa opitut asiat tulivat myös käytännössä tutuiksi, ja tämä on hyvä, sillä itse opin hyvin käytännön tekemisen kautta. Teoriatieto on ollut hyvä pohja ohjaamiselle ja kaikelle tekemiselle. Koulusta opitut asiat ovat siis olleet todella tärkeitä harjoittelun kannalta, mutta paljon opin uuttakin harjoittelun aikana.

Suurimpia tavoitteitani harjoittelun aikana oli saada rutiinia ohjaamiseen ja löytää omaa ohjaajapersoonaani. Halusin saada ohjaamiseen spontaaniutta ohjauskokemusten kautta, jotta osaa tulevaisuudessa esimerkiksi soveltaa liikuntaa spontaanisti tarvittaessa. Halusin myös oppia uusia ja erilaisia tapoja ohjata liikuntaa eri ryhmille. Nämä tavoitteet toteutuivat todella hyvin harjoittelun aikana! Ohjaamisesta tuli rutiinia ja sujuvaa. Löysin omaa sisäistä ohjaajapersoonaani ja pystyin olemaan luontevasti ohjaustilanteissa ja yleensä asiakkaiden kanssa. Sain kokemuksia siitäkin, kun jotkut asiat eivät toiminutkaan käytännössä, jolloin niitä piti soveltaa uusiksi. Nämä kokemukset ovat todella hyviä ajatellen tulevaisuudessa ohjaustilanteita, sillä tilanteet ovat usein muuttuvia, ja näihin on hyvä osata reagoida oikein. Mukavinta oli huomata, kun pääsi ohjaamaan samaa ryhmää monta kertaa, kuinka luontevaa ja sujuvaa ohjaamisesta ja vuorovaikutuksesta asiakkaiden kanssa tuli. Harjoittelun aikana saadut useat onnistumiset ovat antaneet rohkeutta ja uskoa itseen!

Lisäkokemuksen kautta tulee varmuutta ja jämäkkyyttä ohjaamiseen ja saa lisää liike- ja ideapankkia tulevaisuudessa ohjaamiseen. Myös vielä erilaisten ryhmien ohjaamiseen tarvitsee vielä kokemusta, joita ei harjoittelun aikana päässyt ohjaamaan. Esimerkiksi spinningiä tai body pumpia olisi mukava kokeilla ohjata tulevaisuudessa. Tietenkin kun saa vielä lisää kokemusta, niin löytää lopulta itselleen parhaan tyylin ohjata ja löytää oman ohjaajapersoonansa niin, että voi käyttää omaa persoonansa parhaalla mahdollisella tavalla hyödykseen ohjaajana!

Keväisin terveisin,

Kaisa Nikumatti 🙂

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Kajaanin ammattikorkeakoulu

PL 52, Ketunpolku 1 
87101 KAJAANI 
Tel. +358 8 618 991 
kajaanin.amk@kamk.fi