Projektien antia: 28 päivän Iisi Alku -valmennus Instagramissa

Halusin yhdistää projekti kurssilla valmennuksen ja älykkäät ratkaisut. Ideoin matalan kynnyksen valmennuksen ja valitsin alustaksi Instagramin. Projekti lähti liikkeelle tutustumisella Instagramin toimintoihin ja miten sitä voisi parhaiten hyödyntää tällaiseen valmennukseen. Tähän meni jonkin verran aikaa, mutta yllättävänkin vähän aiheutui harmaita hiuksia. Täytyy sanoa, että jopa minunlaiselleni malttamattomalle tumpelolle käyttö oli todella helppoa. Seuraavaksi oli aikaa vievin vaihe, eli valmennuksen sisältöjen suunnittelu. Koska terveys, hyvinvointi, liikunta ja ravitsemus ovat niin laajoja alueita, rajasin aiheen vain aivan perusasioihin. Halusin muistuttaa valmennukseen osallistuvia mistä kaikesta terveys ja hyvinvointi koostuvat ja kuinka pienilläkin teoilla ja tavoilla voi olla suuri merkitys pitkällä tähtäimellä.

Toteutin valmennuksen helmikuussa 2019 koska se sopi omiin aikatauluihini parhaiten ja alkuvuodestahan moni aloittaa ns. uuden elämän ja keskittyy enemmän elämäntapoihinsa ja niiden parantamiseen. Valmennus oli kaikille avoin ja ilmainen, saatavilla Instagramissa nimellä @energiaa_arkeen. Mainostin valmennusta omalla Instagram sivullani ja kerroin siitä eteenpäin mahdollisimman monelle. Lopulta sivulla oli seuraajia 65, mikä on ihan hyvä määrä, mutta olin ehkä toivonut vielä laajempaa tavoittavuutta.

Laadin valmennukseen lukujärjestyksen, jossa jokaiselle helmikuun päivälle oli jokin teema. Teemoja olivat mm. liikuntapiirakka, monipuolinen ruokavalio, riittävä uni, kotitreenit, ruokailurytmi, suolansaanti, veden juonti, hyvät rasvat, arkiliikunta ja moni muu terveelliseen elämäntapaan liittyvä asia. Lukujärjestyksessä oli lisäksi pieni päiväkirja, johon saattoi halutessaan tehdä muistiinpanoja ja huomioita valmennuksen edetessä. Päiväkirjan noudattaminen oli täysin vapaaehtoista ja veikkaan, ettei monikaan oikeasti hyödyntänyt valmennuksen koko potentiaalia sen suhteen. Helmikuun jokaisena päivänä tein Instagramiin postauksen joka sisälsi joko videoita tai kuvia ja tekstiä teeman mukaisesti. Ideana oli, saarnaamatta liikaa, antaa tutkittua tietoa mielekkäässä muodossa ja pistää ihmiset ajattelemaan omia käyttäytymismallejaan teemojen suhteen.

Helmikuun viimeisenä päivänä tein Instagramiin kyselyn, jossa kysyin mm. oliko valmennuksesta ollut hyötyä, oliko siinä ollut jotain uutta tietoa ja jäivätkö seuraajat kaipaamaan jotain lisää. Sain paljon positiivista palautetta ja kiitosta mielekkäästä sisällöstä ja hyvin toteutetusta valmennuksesta. Muutama olisi toivonut jotain lisää, mutta en saanut kunnollista vastausta mitä se olisi voinut olla. Oma kritiikkini on, että Instagram ei ehkä ollut paras alusta tavoittaa ihmisiä, mutta toisaalta se oli ja on helppo kanava juurikin matalankynnyksen toiminnalle. Seuraaja ei sitoudu mihinkään ja voi ottaa sisällöistä irti juuri sen mitä itselleen kokee tarpeelliseksi. Toisaalta juuri tämä sitoutumattomuus on myös negatiivinen asia. Valmennus on helposti liian tehoton ja ihmiset eivät ota sitä vakavasti koska eivät joudu tekemään itse mitään konkreettista kuin seuraamaan postauksia. Ja vaikka ilmainen aina kiehtoo niin kun valmennukseen laittaa vähänkin rahaa kiinni, on sen noudattaminen todennäköisempää kuin kokonaan ilmaisen palvelun.

Koen projektin olleen itselleni antoisa ja vaikka en ehkä ole lopputulokseen niin tyytyväinen kuin olisi voinut olla, voin sanoa, että projekti kuitenkin onnistui ja sisältöihin olen tyytyväinen. Lisäksi sain virkistää muistiani, tietojani ja opin paljon uuttakin etsiessäni teoriaa sisältöihin.

Jenna Haiko ALM17K

jennahaiko@kamk.fi

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Kajaanin ammattikorkeakoulu

PL 52, Ketunpolku 1 
87101 KAJAANI 
Tel. +358 8 618 991 
kajaanin.amk@kamk.fi