Sähköä ilmassa

Sähköiset palvelut ovat tulleet myös liikuntaan, halusimme sitä tai emme. Itse olen aika vanhanaikainen näiden sähköisten palveluiden suhteen, käytän toki sujuvasti sähköpostia, verkkopankkia ym. sähköisiä asiointipalveluja, mutta että liikuntakin pitäisi hoitaa sähköisesti…

Tutustuin teoriassa elektorniseen urheiluun (esports) ja exergamingiin ja myönnän, että ennakkoasenteeni oli skeptinen; kunnon ihmisläheistä liikunnanohjausta ei kyllä mikään mobiilipeli korvaa ja saako elektorinisesta urheilusta muuta kuin migreeni- tai epilepsiakohtauksen aikaiseksi. No ainakin vahvoja istumalihaksia pelatessa tarvitaan?

Pikkuhiljaa asiaan tutustuttuani aloin hieman muuttaa ennakko-asennettani; elektronisessa urheilussa pelataan videopelejä kilpailullisesti reaaliaikaisesti. Silmiini välähtivät myös urheilusta tutut sanat kuten liigat ja turnaukset, alku- ja loppuseremoniat kuin olympialaisissa konsanaan. Ko. harrastamisessa/ammattimaisessa pelaamisessa näytti liikkuvan hurjat ihmis- ja rahamassat. Eihän tämä voi ainoastaan olla huono asia? Tarkemmin asiaa tutkittuani ennakkomielikuvissani olleiden ammunta- ja strategiapelien lisäksi tarjolla näytti olevan myös urheilupelejä, jotka pohjautuvat olemassa oleviin joukkuepeleihin ja rytmi- ja tanssipelejä. Hmm…urheilupelit varmasti kehittää aidoissa fyysisissä pelitilanteissa tarvittavaa pelisilmää ja –strategiataitoja. Rytmi- ja tanssiasiat jopa herätti mielenkiintoa mahdolliseen omakohtaiseen kokeiluun; näissä liikuteltaisiin kehoa tietokoneen ohjeiden mukaan (askelsarjoja, rytmin kuuntelua).

Exergamingissa hyödynnetään konsoli- tai mobiililaitteita ja ko. pelit kannustavat ihmisiä liikkumaan. Tähän lajiin ennakkoasenteeni oli hieman esportsia avarakatseisempi. Tätä ylipainoista, inaktiivista mobiili- ja pelikansaa on saatava liikkumaan keinoilla millä hyväänsä. Oletan, että tämä voisi kolahtaa erityisesti nuoriin, jotka ovat pelien ja ruutujen suurkuluttajia. Asiaa itse kokeilemattomana vaikea arvioida, riittääkö pelien tuoma fyysinen kuormitus yksin kattamaan liikunnan tarvetta eri osa-alueineen. Epäilen, mutta kaikki vähäinenkin liike on perempi kuin ei mitään. Toisaalta haluaisin, että tätä ruutuaikaa vähennettäisiin; oltaisiin aidoissa sosiaalisissa vuorovaikutus kontakteissa, hankittaisiin hyvä yöuni sopivalla fyysisellä rasituksella ilman, että ruutujen tuoma sininen valo sitä häiritsisi.

Enpä vielä muodosta ehdotonta kantaani näihin sähköisiin liikunta-palveluihin, kokeillahan tätä täytyy itse-migreenilääke taskuun ja trikoot jalkaan, Myötätuulen älysali kutsuu 🙂 …

  1. Kati

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Kajaanin ammattikorkeakoulu

PL 52, Ketunpolku 1 
87101 KAJAANI 
Tel. +358 8 618 991 
kajaanin.amk@kamk.fi