Työharjoittelun kokemuksia

Moikkamoi!

Vaikka kesäloma kolkutteleekin jo ovella niin tässä kirjoituksessa haluan vielä palata työharjoitteluun ja kertoa omista kokemuksistani Myötätuulessa

Kuten aikaisemmassa postauksessani kerroin, loukkaantumiseni takia minun harjoitteluani täytyi soveltaa. Soveltamisen ansiosta sain harjoittelustani paljon uusia kokemuksia ja opin uutta. Suurin oppikokemukseni tuli Hyvä Kajaani Vartin projektista.Toimin projektissa projektipäällikkönä, mikä oli minulle pienemmässä mittakaavassa tuttua. Kuitenkin tämän kokoisen tapahtuman järjestäminen oli täysin uusi maailma minulle.

Opin paljon markkinoinnista ja sen tärkeydestä. Ehkä “virheistä oppii”-sanonta pitää paikkansa, sillä omalta osaltani tapahtuman markkinointi olisi voinut olla parempaa. Sain kuitenkin suunnitella tapahtuman mainoksen ja markkinoida facebookin kautta. Haastetta toi hieman se, että en itse ole Kajaanista enkä tälläkään hetkellä asu siellä, joten mainosten jako tuntui vaikealta. Tehtävään olisi kuitenkin pitänyt tarttua rohkeasti ja huomattavasti aikaisemmin.

Opin myös suunnittelua ja tehtävien jakamisesta Itse tapahtumaan sain työntekijöiksi opiskelijoita, joille jaoin päivän ajaksi tehtävät. Haastetta toi erilaiset menot ja loukkaantumiset sekä kielimuuri, osa opiskelijoista oli engannin kielisiä. Sain siis kehittyä myös englannin kielessä. Tehtävien jaossa ja aikataulussa minun olisi pitänyt olla tarkempi, mutta kaikesta oppii.

Eniten tapahtumasta opin projektin etenemisestä, olemaan vastuussa ja sopimaan asioista. Osaisin nyt järjestää kyseisen tapahtuman paljon paremmin ja onneksi kehitettävää löytyy ensi kerraksi. Opin lopulta paljon rohkeammaksi ja oma-aloitteisemmaksi opiskelijaksi. Projekti kasvatti ja opetti luultavasti enemmän kuin mikään teoriatunti.

Tämän projektin lisäksi olin mukana MLL:n tapahtumassa, mistä ylempänä oleva kuva on myös otettu. Järjestimme siis Kajaanin ammattikorkeakoululla MLL:n tapahtumapäivään liikunta-aktiviteetin harjoitteluporukan kanssa. Suunnittelu oli haastavaa omalla pisteelläni, mutta kaikki lopulta onnistui hyvin. Teemana oli siis viidakko. Sain tapahtumasta kokemusta lasten ohjaamisesta sekä lisää tapahtuman suunnittelusta. “Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Tämän kyllä opin kantapään kautta. 🙂

Ryhmien ohjaaminen oli päätehtävä harjoittelussa ja itse ohjaamista minulle tuli eniten ikäihmisten kanssa, mitä harjoittelusta odotinkin. Sain kuitenkin harjottelun lopussa ohjata myös muutamia kertoja kahvakuula koulua työikäisille, mikä oli myös minulle uutta. Vaikka harjoittelussa tuli eteen uusia asioita, edellisen lisäksi myös vesijumppa, ohjaamisesta ei tullut kovia paineita, sillä ympäristö oli niin hyvä. Opiskelijana sai oppia ja kokeilla uutta ilman virheiden pelkoa. Tämä oli minulle harjoittelussa tärkeää. Koska kokemukset olivat niin hyviä, voin nähdä itseni haroittelun jälkeenkin vetämässä esimerkiksi vesijumppaa. Pelmiksen kautta sain myös ohjata lapsia, mikä tuki opiskeluissani lasten ja nuorten -moduulia, missä lasten ohjaamisesta oppi vielä lisää.

Työikäiset olivat harjoittelussa vastuualueeni. Harmikseni esimerkiksi tyky-iltapäiviä ei tullut kuin yksi. Työikäisiä ei muutenkaan tullut ohjattua kuin vähän. Kuitenkin aikaisemmin mainittujen ohjausten kautta omat tavoitteeni toteutuivat. Opin erilaisista harjoitusmuodoista, opin soveltamaan ja ottamaan ryhmän huomioon. Varsinkin ikäihmisten ryhmissä jokainen liike ja harjoitus täytyi ajatella jokaisen liikkumiskyvyn mukaan. Joskus saattoi tulla yllätyksiä, mutta niihin osattiin reagoida. Tärkeimpänä asiana löysin oman itseni ohjaajana. Tiedän oman tapani ohjata, ja omat hyvät ja huonot puoleni. Hyviä puoliani on muun muassa äänen käyttö, innokkuus sekä hyvä suunnittelu. Huonoja puoliani on ainakin jännittäminen sekä ehkä ohjeiden hyvä kertominen. Kuitenkin näissä asioissa olen kehittynyt enkä enää jännitä niin paljoa. Tavoitteistani yrityksen hallinta ja markkinointi puoli jäi vähemmälle, mutta Hyvä Kajaani Vartin projektin kautta sain kokemusta siitäkin. Harjoittelu Myötätuulessa oli näin jälkeen päin ajateltuna juuri oikea valinta minulle ja hyvä kokemus.

Minä opin:

  1. Ohjaustapani, hyvät ja huonot puolet

  2. Erilaisia harjoitus- ja liikuntamuotoja

  3. Soveltamaan ja ottamaan asiakkaat huomioon niin suunnittelussa kuin ohjauksessa

  4. Tapahtuman järjestämisestä ja markkinoinnista

  5. Olemaan rohkea ja oma-aloitteisempi

Hyvää kesälomaa kaikille!

-Sarppe

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Kajaanin ammattikorkeakoulu

PL 52, Ketunpolku 1 
87101 KAJAANI 
Tel. +358 8 618 991 
kajaanin.amk@kamk.fi