Vesijumpasta iloa ja terveyttä ikääntyneelle

Miltä kuulostaisi viikoittainen liikuntahetki yhdessä muiden ikääntyneiden kanssa? Jumpan lomassa ja saunassa kuulumisten vaihtoa sekä samalla reissulla tehokas annos liikuntaa viikoittaiseen liikuntapiirakkaan. Iän karttuessa ja toimintakyvyn heikentyessä liikkuminen voi alkaa tuntua haasteellisemmalta ja erilaisten lihaskuntoliikkeiden ja venyttelyiden tekeminen patjalla tuntuvat hankalilta. Yli 65-vuotiaille laadittu UKK-instituutin laatima liikuntapiirakka ohjeistaa, että muun muassa lihasvoimaa, notkeutta ja kestävyyttä ylläpitävää ja kehittävää liikuntaa tulisi sisältyä viikoittaiseen liikunta-annokseen ainakin kaksi kertaa viikossa. Näitä kaikkia voi harjoittaa vedessä ja vesijumppa onkin usein miellyttävä liikuntamuoto suurimmalle osalle ikääntyneistä. Vedessä jumppaaminen on lempeää, mutta samalla tehokasta.

Otsikossa luvataan vesijumpasta sekä iloa että terveyttä ikääntyneelle. Miksi vesijumppa on erityisen hyvä liikuntamuoto ikääntyneelle terveyden kannalta? Liikkumisympäristönä vesi on lähes painovoimaton ja sen vuoksi vesiliikunta on lempeää jo kuluneemmillekin nivelille ja lämpimässä vedessä mahdollistuvat nivelten laajemmat liikeradat. Lempeyden lisäksi vedessä on turvallista liikkua, esimerkiksi kaatumisia ei tarvitse pelätä samalla tavalla, kuin esimerkiksi liukkailla talvikeleillä. Veden paineen ansiosta myös turvotukset yleensä häviävät vedessä jumpatessa.

Vesijumppa ylläpitää ja kehittää yleis- ja lihaskuntoa, lihasten venyvyyttä, ryhtiä, nivelten liikkuvuutta, lihastasapainoa sekä rentoutuneisuutta. Vesijumppa on myös hyvä liikuntamuoto painonhallinnassa. Vesijumppaa suositellaan terveyssyistä erityisesti nivelkulumista- ja kivuista kärsiville, ylipainoisille, hengityselin- ja sydänsairaille, diabeetikoille, masentuneille sekä stressaantuneille, niska-hartiakivuista kärsiville sekä liikuntavammaisille.

Vesijumppaan lähtemiseen motivaatiota voivat lisätä useat terveyssyyt. Terveyshyötyjen lisäksi vesijumppaan voi motivoida useat muutkin tekijät, kuten esimerkiksi tuo otsikossa mainittu ilo, jota vedessä liikkuminen useimmiten tuottaa. Usein vesijumpparyhmään osallistuu viikoittain samat ihmiset, joihin tutustumisen jälkeen, on vesijumppaan mukava lähteä tapamaan tuttuja ja vaihtaa samalla kuulumisia.

Parhaimmillaan vesijumppa voi lisätä ikääntyneen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti; fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti.

Jos et ole vielä käynyt, miksi et siis lähtisi kokeilemaan, mitä vaikutuksia vesijumppa tuottaa juuri sinun kehosi ja mielen hyvinvoinnille?

Anni ALM16K

Lähteet:

Anttila, E. 2003. Vesivoimistelu. Helsinki: Edita. 65

Huovinen, T., Niemelä, S. & Rintala, P. 2012. Soveltava liikunta. Liikuntatieteellinen seura. 409-410.

UKK-instituutti. Liikuntapiirakka yli 65-vuotiaille. Viitattu 3.1.2019. Saatavilla: http://www.ukkinstituutti.fi/liikuntapiirakka/liikuntapiirakka_yli_65-vuotiaille

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Kajaanin ammattikorkeakoulu

PL 52, Ketunpolku 1 
87101 KAJAANI 
Tel. +358 8 618 991 
kajaanin.amk@kamk.fi