Virkistyspäivällä työhyvinvointia sekä oppimiskokemuksia yhdessä tehden

Yhteistoiminnallinen oppiminen, parityöskentely, ryhmätyö, pariporina. Lista voisi olla loputon. Tänä päivänä yhdessä toimiminen ja työskentely ovat työskentelytaidoista niitä olennaisimpia sekä työelämässä että opiskelussa. Olemmekin harjoitelleet näitä taitoja jo heti opintojen alusta asti. Toisen kanssa tekeminen voi helpottaa jännitystä, lieventää työtehtävien taakkaa ja kyllähän siinä oppiikin enemmän, kun on kaveri, jonka kanssa porista matkan varrella. Kolikon toisella puolellahan saattaa olla sitten paljon muutakin. Entä jos työ ei sujukaan, joudun tekemään kaiken toisen puolesta tai yhteistä säveltä ei vain löydy. Meidän tiimi on harjoitellut näitä yhdessä toimimisen taitoja jo opintojen alusta, sillä olemme tehneet yhdessä tehtävän, jos toisenkin opintojen aikana. Mikä olisikaan mukavampaa kuin jakaa tämäkin projektityö jo valmiiksi tutun kaverin kanssa?!

Projekti 1 kurssin tavoitteena on tuottaa älykkäät ratkaisut teemalla liikunta- ja urheilutapahtuma. Meillä molemmilla on haaveissa työskennellä valmistuttuamme ihmisten hyvinvoinnin parissa ja erityisesti työikäisten ihmisten. Halusimme liittää tämän projektin työhyvinvointiin ja sitä kautta hyödyntää jo opittuja asioita hyvinvoinnista ja työhyvinvoinnista. Meille avautui mahdollisuus järjestää Oulaisten seurakunnan henkilökunnalle virkistyspäivä, joka sopi meidän henkilökohtaisiin tavoitteisiin todella hyvin. Tapahtumapäivän suunnittelu alkoi noin neljä kuukautta ennen H-hetkeä. Toimeksiantajana toimi Oulaisten seurakunnan virkistystoimikunta. Päivän sisällön suunnitteluun saimme hyvin vapaat kädet. Pohdimme erilaisia vaihtoehtoja seikkailupuistoista, metsähenkiseen ulkoiluun, vesijumpasta joogailuun, hyvinvointitietoudesta ravitsemukseen. Vain taivas olisi rajana, mikäli olosuhteet sen vain sallisivat. Kävimme vuoropuhelua päivän sisällöstä useampaan kertaan sähköpostin välityksellä toimeksiantajan kanssa. Henkilökunnan toiveista tuli kuitenkin ilmi, että virkistyspäivän ympäristönä toimisi seurakuntatalo, liikunnallinen toiminta olisi kiva (esimerkkinä oli keppijumppa), tietoutta ravitsemuksesta sekä kotijumppaohjeita. Näiden toiveiden mukaan lähdimme suunnittelemaan päivää.

Meille oli selkeää alusta asti, että tuottaisimme päivän ohjelman itse, jolloin emme tarvinneet ulkopuolisia ohjaajia. Päätimme, että päivä alkaa keppijumpalla (kuva 1). Mikäli sää olisi hyvä, jumppa ohjattaisiin ulkona, koska suurin osa työntekijöistä viettää yleensä päivänsä sisällä, jolloin ulkoilu tuo mukavaa vaihtelua työpäivään. Jaoimme jumpan suunnittelua niin, että toinen suunnitteli keppijumppaan lämmittelyn ja toinen lihaskunto-osuuden, jotka myös ohjasimme samoilla jaoilla. Sää suosi meitä ja pääsimme heilumaan keppien kanssa ulkona. Alkuun tutustuimme toisiimme kertoen kepin välityksellä jotain itsestämme ja toisena lämmittelynä leikimme peiliä kaverin kanssa. Liikkeitä sai varastaa, vaikka naapuriparilta. Hauskaa oli ja lämmin tuli! Lihaskunto-osuudessa kävimme läpi liikkeitä koko kropalle ja taisipa siellä osa hikeäkin otsalta pyyhkiä.

Kuva 1 Keppijumpan jälkeen näkyi iloisia ilmeitä


Jumpan jälkeen oli ravitsemusosio, jonka jälkeen oppeja testattaisiin lounaalla. Ravitsemusosuuden sisällön suunnittelimme yhdessä keräten läpikäytävät asiat ravitsemusvisaan, jonka teetimme henkilökunnalla ravitsemusosion aluksi. Jaoimme tässäkin puoleksi aiheet, joista molemmat tekivät Powerpointiin omat osuutensa. Ravitsemusvisassa hyödynsimme älykkäitä ratkaisuja, sillä teimme visan Microsoft Forms-ohjelmalla ja henkilökunta latasi visan QR-koodilla Powerpointista. Tämä olikin monelle ihan uusi juttu, jolloin pääsimme opastamaan ihan alusta asti QR-koodin lukijan ohjelman lataamisen sovelluskaupasta ja asentamisen puhelimeen. Henkilökunta oli mahtavasti mukana keskustellen, kysellen ja kyseenalaistaen ravitsemukseen liittyviä uskomuksia ja tutkimuksiin perustuvaa tietoa. Uskomme, että jokaiselle jäi tästäkin osiosta jotain uutta pureskeltavaa. Ehdottomasti paras juttu taisi olla vihannes/hedelmämaistatus –osio (kuva 2). Olimme keränneet puolen kilon esimerkkilautasia, jotta olisi helpompi hahmottaa, kuinka paljon se vaadittu puoli kiloa päivässä oikein on.

Kuva 2 Kauniisti aseteltu maistuukin paremmalta, vai?


Lounaalla kävimme paikallisessa Lounas Lempissä. Mietimme alun perin, että tekisimme itse lounaan, jolloin säästäisimme kustannuksissa. Halusimme kuitenkin kannattaa paikallista yrittäjää, joten selvitimme yrittäjältä etukäteen lounasvaihtoehtoja ja lounaan hintaa. Yrittäjä otti huomioon seurueemme erikoisruokavaliot ja ruoka oli todella maittavaa. Lautasmallin mukaan syöminen onnistui vaivatta (kuva 3). Jälkkäriksi oli tarjolla pannaria mansikkahillon ja kermavaahdon kera, joten tulipa siinä sitten ruokakolmion huipultakin sattumista ainesosia.

Kuva 3 Ruokakolmion mukaan on helppo tehdä valintoja päivittäin


Lounaan jälkeen oli vuorossa vapaata jutustelua sekä henkilökunnan toivomien kotijumppien läpikäynti. Teimme yhdessä kevyen lämmittelyn, jonka jälkeen kävimme pikaisesti läpi jumpissa olevat liikkeet. Henkilökunta jakoi ideoitaan, miten he voisivat kannustaa toisiaan liikunnallisempaan arkeen töissä. Ilmoille heiteltiin ideoita yhteisistä taukojumpista keppien kanssa, seinälle laitettavista kuvista, joiden ohi mentäessä tulisi tehdä kuvassa oleva liike, ovitoppareiden nostamisesta ylös sen ohittaessa ja taidettiinpa ehdottaa leuanvetotankojen hommaamista ovien väleihin.

Lopussa keräsimme vielä palautetta ja kiitimme mahtavasti mukana menossa ollutta porukkaa hienosta päivästä. Hyödynsimme Microsoft Formsia ja QR-koodia myös palautekyselyssä (kuva 4). Osa henkilökunnasta halusi täyttää vapaamuotoisesti paperille palautteen, joka sekin oli aivan mahdollista. Palautteissa saimme paljon kiitosta asiantuntevasta ja iloisesta otteesta. Yleisön mukaan osasimme antaa toisillemme tilaa ja olimme valmistautuneet hyvin päivään. Kehittämistoiveissa oli mainittu enemmän aikaa vapaamuotoiselle jutustelulle työhyvinvoinnista ja liikunnan ja ravitsemuksen merkityksestä työhyvinvointiin.

Kuva 4 Älykkäitä ratkaisuja käytännössä!


Yhteisen osuuden jälkeen halukkailla oli ollut mahdollisuus varata aika henkilökohtaiseen liikuntaneuvontaan. Kaiken kaikkiaan meillä kävi kolme asiakasta, joiden kanssa saimme jutella liikuntamotivaatiosta, ravitsemuksesta ja hyvinvoinnista. Tapaamisen lopuksi sovimme vielä soittoajan loppuvuodelle, jolloin kuulisimme, miten liikuntaneuvonnassa puhutuista asioista on päästy eteenpäin. Kaiken kaikkiaan olimme todella tyytyväisiä päivän kulkuun ja sisältöön (kuva 5). Hymyssä suin ajelimme kotia kohti auringon laskiessa horisonttiin!

Kuva 5 Onnistuneen päivän lopussa on helppo hymyillä!


Seuraavia haasteita odotellen, Jenna ja Minna ALM17K

www.linkedin.com/in/jennahaiko

www.linkedin.com/in/minna-heikkilä

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Kajaanin ammattikorkeakoulu

PL 52, Ketunpolku 1 
87101 KAJAANI 
Tel. +358 8 618 991 
kajaanin.amk@kamk.fi