Yrittäjän arkea

Eilen nukuin pitkään. Pomo oli antanut luvan ottaa vähän rennommin. Tänään sen sijaan oli herättävä kellon soittoon ja noustava ylös. Parasta yrittäjyydessä on ehdottomasti se, että työvuorot pystyy suunnitella enimmäkseen itselle sopiviksi. Varjopuolena toki se, että yrittäjänä sitä on aina töissä. Vaikka kello näyttäisi työpäivän päättymisestä, on työt hoidettava silloin kun niitä on, olenhan töistä vastuussa vain itselleni.

Työpäivät kuluvat monenlaisten työtehtävien parissa. On ohjauksia, tuntien suunnittelua, markkinointia ja paperihommia. Kaikennäköistä pientä ja isompaa asiaa on hoidettavana usein samaan aikaan. Usein asioiden paljous ei ole se, mikä minua stressaa. Eniten päänvaivaa aiheuttavat asiat joihin en tiedä vastausta tai jotka eivät ole riippuvaisia vain omasta työpanoksestani.

Yrittäjänä sitä on väistämättäkin pakko olla jokapaikanhöylä. Varsinkin näin aloittelevana yrityksenä, kun raha ei vielä kasva puussa. Olen löytänyt itseni mitä oudoimmista tilanteista ja paikoista sen vuoksi, että päätin taas tehdä itse ja säästää. Välillä sitä saa hyvät naurut ja välillä taas karkaa yksi jos toinenkin kirosana. Toisaalta olen asennoitunut työn tekoon niin, että aina on mahdollinen paikka oppia ja onnistua. Takaiskuja tulee kaikille, mutta ei niihin kannata jäädä rypemään. Ei muuta kuin leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä!

Yrittäjäksi ryhdyttyäni tuntuu, että eteen on tullut satoja uusia ovia, joiden takana odottaa uusia ja taas uusia ideoita ja mahdollisuuksia. Ei kulu päivääkään, ilman uutta ideaa tai kehitysmahdollisuutta. Tuntuu että välillä intoa on jopa vähän liikaakin ja kun ajatukset lähtevät laukalle, ei niitä heti pysäytetä. Yön yli nukkuminen onneksi palauttaa usein takaisin maan pinnalle ja ideoiden realistinen tarkastelu on taas mahdollista. (Suosittelen kokeilemaan. Auttaa asiassa kuin asiassa.)

Kokonaisuudessaan yrittäjyys on enemmän kuin pelkkää työtä. Se on myös itsensä toteuttamista ja oppimista. Yrittäjänä saan tehdä juuri sitä mistä tykkään ja aamuisin voin herätä aidosti motivoituneena. Jos siis mietit yrityksen perustamista, ota koppia näistä mietteistä ja lähde rohkeasti kokeilemaan!

Terkuin, Ronja

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Kajaanin ammattikorkeakoulu

PL 52, Ketunpolku 1 
87101 KAJAANI 
Tel. +358 8 618 991 
kajaanin.amk@kamk.fi